"Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin." - M. Kemal Atatürk

Son 5 Yılın Atama Tablosu Çıktı: Hangi Branşlar Zirvede, Hangileri Dipte?

Son 5 Yılın Atama Tablosu Çıktı: Hangi Branşlar Zirvede, Hangileri Dipte?

admin admin - #1

Son 5 Yılın Atama Tablosu Çıktı: Hangi Branşlar Zirvede, Hangileri Dipte?​

2020–2024 döneminde KPSS puanıyla yapılan öğretmen atamalarına bakıldığında branşlar arasındaki fark belirginleşti. Veriler, bazı alanlarda kontenjanların sürekli yüksek seyrettiğini gösterirken; bazı branşlarda ise atama sayılarının oldukça sınırlı kaldığını ortaya koyuyor.

En çok atama yapılan branşlar​

Son 5 yıllık toplamda Sınıf Öğretmenliği açık ara ilk sıraya yerleşti. Onu Özel Eğitim ve Okul Öncesi takip etti. En fazla atama yapılan ilk 10 branş şu şekilde:

• Sınıf Öğretmenliği: 22.800
  • Özel Eğitim Öğretmenliği: 16.616
  • Okul Öncesi Öğretmenliği: 15.161
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: 10.053
  • Rehberlik / PDR: 7.853
  • İngilizce Öğretmenliği: 7.383
  • İlköğretim Matematik: 6.257
  • Türkçe Öğretmenliği: 5.936
  • Lise Matematik Öğretmenliği: 5.202
  • Fen Bilimleri Öğretmenliği: 4.814

Orta sıralarda yoğunlaşan branşlar​

Atama sayısı açısından “orta bant”ta kalan branşlarda sözel ve sayısal alanların dengeli dağıldığı görülüyor. Bu grupta öne çıkan bazı branşlar:

• Edebiyat Öğretmenliği: 4.292
  • Tarih Öğretmenliği: 3.022
  • Sosyal Bilgiler Öğretmenliği: 2.981
  • Beden Eğitimi Öğretmenliği: 2.789
  • Müzik Öğretmenliği: 2.371

En az atama yapılan branşlar​

Listenin alt kısmında ise çoğunlukla alan branşları yer alıyor. Bazı fen branşlarında ve yabancı dillerde atama sayısının düşük kalması dikkat çekiyor. En az atama yapılan branşlar şöyle sıralanıyor:

• Fizik Öğretmenliği: 2.007
  • Kimya Öğretmenliği: 1.931
  • Arapça Öğretmenliği: 1.763
  • Coğrafya Öğretmenliği: 1.673
  • Görsel Sanatlar Öğretmenliği: 1.629
  • İHL Meslek Dersleri Öğretmenliği: 1.347
  • Felsefe Öğretmenliği: 1.205
  • Almanca Öğretmenliği: 1.117
  • Biyoloji Öğretmenliği: 1.067
  • Bilişim Teknolojileri Öğretmenliği: 778

Adaylar için ne anlama geliyor?​

Bu tablo, KPSS’ye hazırlanan öğretmen adayları için branş bazlı “rekabet yoğunluğu” hakkında güçlü bir işaret veriyor. Bazı alanlarda atama olasılığı görece yüksek görünürken, düşük kontenjanlı branşlarda yarışın daha sert geçtiği anlaşılıyor. Uzmanlar da tercih planlamasında yalnızca tek bir yıla değil, birkaç yılı kapsayan eğilime bakmanın daha sağlıklı olacağını vurguluyor.

Etiketler: öğretmen atamaları, KPSS, branş kontenjanları, en çok atanan branşlar, en az atanan branşlar, sınıf öğretmenliği, özel eğitim, okul öncesi
URL: https://ogretmenforum.com//konu/son-5-yilin-atama-tablosu-cikti-hangi-branslar-zirvede-hangileri-dipte.138/
  • Geri